OSCAR DE LA RENTA

Oscar de la Renta – un artist complet

Óscar Arístides Renta Fiallo, cunoscut în lumea modei sub numele de Oscar de la Renta s-a născut în Santo Domingo, Republica Dominicană în 22 iulie 1932. A fost pregătit de doi designeri faimoși: Cristóbal Balenciaga și Antonio del Castillo, el devenind la rândul său faimos pe plan internațional în anii 60, ca designer al unor rochii create pentru Jacqueline Kennedy.

A fost mezinul unei familii cu 7 copii, el fiind singurul băiat la părinți, copil al unei mame dominicane, Carmen María Antonia Fiallo și al unui tată portorican, Óscar Avelino De La Renta. Familia Fiallo, familia mamei lui de la Renta, era foarte implicată în viața socială, fiind o familie veche, originea ei mergând până la momentul când s-a fondat San Carlos de Tenerife, o regiune din Santo Domingo, în anul 1685.

Un unchi din partea mamei, Luis Arístides Fiallo Cabral, a fost doctor, avocat și arhitect, primind toate diplomele pe care Universitatea din Santo Domingo le putea oferi la acea vreme.

Un alt unchi din partea mamei, Fabio Fiallo, a fost un om politic și un poet.

Cât despre familia din partea tatălui, stră-stră-bunicul său, José Ortíz de la Renta, a fost primul primar din Ponce, Puerto Rico, ales prin vot popular. El a avut ocazia să fie primar de opt ori, între anii: 1812–1814, 1815–1816, 1820–1821, 1823–1826, 1837–1838, 1842–1843, and 1843–1844, and in 1846.

Oscar de la Renta a crescut în această familie numeroasă, catolică. Mama lui a murit când el avea doar 18 ani, din cauza sclerozei multiple. Tot atunci a plecat în Spania să studieze pictura, la Academia San Fernando, din Madrid.

Pentru un ban în plus, desena rochii pentru ziare și pentru casele de modă. După ce Francesca Lodge, soția ambasadorului Americii în Spania,  John Davis Lodge, a văzut câteva din schițele sale, l-a plătit pe de la Renta să-i facă o rochie fiicei sale. Rochia a apărut pe coperta revistei Life din acea toamnă.

De la Renta a devenit atunci interesat de lumea modei și a început să facă schițe pentru casele de modă spaniole, devenind elevul unui mare creator de modă spaniol: Cristóbal Balenciaga. L-a considerat pe Balenciega mentorul său.

În anul 1961, de la Renta a părăsit Spania, pentru a deveni asistentul lui Antonio del Castillo, un alt mare creator de haute couture al casei de modă Lanvin, din Paris.

În anul 1963 a apelat la sfatul Dianei Vreeland, editorul șef al revistei Vogue, explicându-i că ar dori să se axeze pe creația de haine de zi cu zi, căci acolo se câștigă bani mulți. Vreeland l-a sfătuit să meargă la casa de modă Arden, căci acolo va deveni rapid faimos, deoarece Elisabeth Arden, patroana casei de modă era o femeie de afaceri, nu un creator de modă, prin urmare el ar fi fost creatorul de modă promovat de casa de modă Arden. Astfel, de la Renta a plecat la New York să lucreze pentru Arden, timp de 2 ani, după care s-a dus la casa de modă Jane Derby, o casă de modă americană. Când Derby a murit în anul 1965, de la Renta a preluat compania.

Între anii 1993 – 2002, de la Renta a creat colecții de haute couture pentru casa BALMAIN, devenind primul designer dominican al acestei case de modă franceze.

În anul 2006, compania lui Oscar de la Renta și-a diversificat activitatea, creând și rochii de mireasă.

În anul 2014, Centrul Prezidențial George W. Bush a găzduit o expoziție intitulată: „Oscar de la Renta: Five Decades of Style” (Oscar de la Renta: Cinci decenii de stil), în care erau expuse creațiile sale pentru doamna Bush și alte prime doamne ale Americii.

Dar creațiile lui Oscar de la Renta nu s-au rezumat doar la cele din lumea modei. În anul 1977 el și-a lansat primul parfum – OSCAR, urmat de o linie de accesorii, în anul 2001. Ba mai mult, a creat și mobilă – o colecție de 100 de piese de mobilier, pentru Century Furniture, printre care se numărau: mese pentru cină, scaune și canapele.

În anul 2004, a creat o colecție de haine, mai accesibile ca preț, intitulată O. Oscar. El a spus atunci că și-a dorit să își atragă o categorie de noi clienți, la care nu a ajuns până în acel moment.

În anul 2006, de la Renta a schițat Tortuga Bay, un magazin din cadrul hotelului de la Puntacana Resort and Club.

În anii 1967 și 1968, de la Renta a câștigat Coty Award (Oscarul din industria modei americane) iar în anul 1973 a fost inclus în Coty Hall of Fame.

Între anii 1973 – 1976, 1986 – 1988, a fost președintele consiliului creatorilor de modă din America. De asemena a câștigat de două ori premiul American Fashion Critic’s Award și a fost inclus în Hall of Fame, în 1973.

Talentele sale au fost recunoscute la nivel internațional prin numeroase premii. Printre aceste premii se numără și Designerul Anului, pe care l-a câștigat atât în anul 2000 cât și în anul 2007, din partea Consiliului Designerilor de Modă din America. În februarie 1990 a primit premiul pentru realizările de-o viață din partea Consiliului Designerilor de Modă din America. Regele Juan Carlos al Spaniei l-a premiat pe de la Renta cu două premii, Medalia de Aur a Artelor Frumoase și Marea Cruce a Ordinului Meritului Civil. Guvernul francez i-a recunoscut meritele, numindu-l comandant al Legiunii de Onoare.

Creațiile lui de la Renta au fost purtate de multe celebrități și femei din înalta societate.

Vânzările lui de la Renta au crescut la nivel internațional începând cu anul 2003, sub conducerea directorului general al companiei, fiul său vitreg, Alex Bolen, care a reușit să crească numărul de magazine de la 5 la 75.

Colecția de haine de zi a lui de la Renta este disponibilă în magazinele sale, on-line și la partenerii săi din lumea întreagă.

Republica Dominicană l-a premiat cu Ordinul de Merit al lui Duarte, Sánchez și Mella și cu Ordinul lui Christofor Columb.

De la Renta a fondat orfelinatul Casa del Niño, în La Romana, un oraș din Republica Dominicană. A contribuit enorm și la construcția unei școli în apropierea casei sale din Punta Cana.

De la Renta a avut cetățenie dublă, el fiind atât cetățean al Republicii Dominicane cât și cetățean american.

De la Renta a fost membru al Metropolitan Opera, Carnegie Hall și  WNET. A făcut parte din conducerea mai multor asociații de caritate, printre care: New Yorkers for Children (New Yorkezii pentru Copii) și the America’s Society (Societatea Americană).

În februarie 2014, Oscar de la Renta a recreat întreaga sa colecție de Primăvară: Designed for A Cure 2014 collection, pentru a strânge bani pentru Sylvester Comprehensive Cancer Center.

În anul 1967, de la Renta a devenit al treilea soț al lui Françoise de Langlade (1921–1983), editor șef la ediția franceză a revistei Vogue. Au fost căsătoriți până în anul 1983, când Françoise de Langlade a murit din cauza cancerului. După moartea sa, de la Renta a adoptat un băiat din Republica Dominicană, pe care l-a botezat Moise.

În anul 1990, designerul s-a însurat cu Annette Engelhard. De la Renta a avut copii vitregi din ambele căsnicii.

Fiul său vitreg, Alex Bolen este director general  la compania lui Oscar de la Renta, iar fiica sa vitregă, Eliza Bolen e vicepreședinte la compania Oscar de la Renta, LLC.

De la Renta a fost privit ca un ambasador neoficial al Republicii Dominicane, țara sa natală și deținea un pașaport diplomatic. A avut două case acolo, în Casa de Campo și  Punta Cana, pe lângă reședința sa din Kent, Connecticut.

De la Renta a fost diagnosticat cu cancer în anul 2006. El a recunoscut acest lucru spunând: „Da, am cancer. Singurele lucruri certe în viață sunt faptul că te naști și mori. Credem mereu că vom trăi o eternitate și nu acceptăm deloc faptul că vom muri. Când ai o astfel de boală ajungi să apreciezi fiecare zi din viață”.

De la Renta a murit din cauza complicațiilor generate de cancer în 20 October 2014, la casa sa din Kent, Connecticut, la vârsta de 82 de ani.

 

Reclame