COCO CHANEL

Coco Chanel s-a născut într-o familie săracă. Tatăl ei, vânzător ambulant de țesături, se numea Albert Chanel, iar mama sa croitoreasă, Jeanne Devolle. Dupa moartea mamei sale, Gabrielle Chanel a petrecut șase ani în orfelinatul bisericii catolice Abbaye d’Aubazine. Apoi frecventează doi ani la colegiul Notre-Dame – la Moulins – unde învață să coasă. Tatăl lor a fost constrâns să emigreze pentru a-și găsi un loc de muncă, care să îi permită să-și crească cei 6 copii.

La 18 ani apare în lumina reflectoarelor la cafeneaua „Moulins La Rotonde”, în calitate de cântăreață. În aceeași perioadă își găsește un loc de muncă într-un magazin de stofe la Maison Grampayre. Dar continuă să cânte la Caffè Rotond, unde admiratorii o vor numi Coco. Unii spun că numele ar veni de la melodiile pe care Chanel obișnuia să le cânte: „Qui a vu Coco?” și „Ko-Ko-Ri-Ko”.

La 25 de ani, în anul 1904, cunoaște un bărbat foarte influent care îi va schimba viața. Moștenitor dintr-o dinastie din industria textilă, baronul Étienne Balsan. Coco devine amanta recunoscută a lui Balsan și se mută la una din proprietățile baronului. Acolo Chanel începe din pasiune și pentru uz personal să creeze pălării care vor fi apreciate de aristrocația franceză și în curand va deveni o mică afacere.

Face primii pași în lumea modei în calitate de creatoare de pălării în 1908, descoperind un talent special în a anticipa dorințele și gusturile femeilor din timpul său.

În anul 1909, Chanel deschide un magazin la parterul apartamentelor lui Balsan în Paris. Proprietatea lui Balsan era locul de întâlnire al elitei parizine care a devenit clientela stilistei de pălării. Cu ocazia aceasta l-a cunoscut și pe Arthur („Boy”) Capel, care a recunoscut în ea un bun afacerist și a ajutat-o să-și transfere activitatea în 21 Rue Cambon din Paris, în anul 1910 când acolo deja era o croitorie.

În anul 1913 Coco Chanel deschide un alt magazin la Deauville, iar în anul 1915 unul la Biarritz, în Franța.

În anul 1921 se lansează pe piața parfumurilor convinsă că parfumurile pe bază de flori și mosc nu au viitor. Chimistul Ernest Beaux prepară o esență sintetică pe bază de aldehide și zahăr fermentat. Chimistul pregătește o gamă întreagă de parfumuri care este atent examinată de Chanel. Parfumurile apar în niște sticluțe numerotate de la 1 la 5 și de la 20 la 24. Stilista a ales două parfumuri, dar până la urmă a rămas numărul 5 căruia nu i-a schimbat numele. Numele „Chanel n°5” a fost un șoc în acea epocă în care parfumurile aveau nume imaginare și fantastice. Șocul mai mare a fost însă confecția sticlei, nonconformistă, o sticlă dreptunghiulară de cristal transparent. În scurt timp Chanel n°5 devine parfumul cel mai vândut în lume.

Coco Chanel a creat și alte parfumuri: Cuir de Russie, Gardenia și n° 22. A făcut și o colecție de accesorii pe care o completează în anul 1929, ce cuprinde pantofi, bijuterii, genți, eșarfe și curele. O importanță deosebită o au bijuteriile frapante care au rolul de a contrasta cu rochiile (îmbrăcămintea) minimalistă. Atelierul din Rue Cambon 21 devine o atracție irezistibilă pentru toate doamnele la modă.

În tot acest timp colaborează cu teatrul pentru care creează diverse costume. Cele mai amintite piese pentru care a creat costume sunt „Le train blue” de Darius Milhaud și „Apollon Musagète” de Igor Stravinski. În anul 1926 iese pe piață „petit noir”, mica rochie neagră, considerată piesa cea mai importantă din istoria îmbrăcămintei.

În anul 1932 lansează o linie de bijuterii bazată în principal pe diamante, realizată în colaborare cu contele Etienne de Beaumont și cu ducele Fulco de Ventura. În acel moment, Chanel a atins apogeul notorietății sale, atelierele ei ofereau muncă pentru 4000 de persoane, iar vânzările hainelor sale au ajuns la circa 28 de mii de modele pe an.

În anul 1939 izbucnește cel de-al doilea război mondial, motiv pentru care Chanel închide de tot atelierul, își concediază toți angajații din Rue Cambon, lăsând în viață doar activitatea parfumurilor. După război stilista este acuzată de o colaborare cu naziștii și din această cauză ea preferă să se retragă în Elveția și vinde toate drepturile mărcii lui Pierre Wertheimer.

Chanel are 70 de ani când decide să reia afacerea, în anul 1953. Descoperă pe tânărul stilist Christian Dior care a pus monopol în scena modei din acea vreme. Revine în afaceri împreună cu un partener, Pierre Wertheimer, iar pe 5 februarie 1954, în Rue Cambon 21, prezintă o nouă colecție bazată pe stilul anilor ’20. Presa nu îi este de mare ajutor prezentând colecția sa drept un mare eșec. În realitate criticii nu o înțelegeau. Și anii ’70 au continuat să readucă elemente din moda anilor ’20, dar în anul 1954 doar Gabrielle Coco Chanel era conștientă de acest fapt. Cu ajutorul presei americane, stilista a revenit în numai două sezoane creând o capodoperă: „tailleur”-ul. Modelul ei preferat era Marie-Hélène Arnaud.

Gabrielle Chanel moare la vârsta de 87 de ani, într-o duminică, în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris. Cu exactitate pe 10 ianuarie 1971.

După moartea ei preiau conducerea Yvonne Dudel, Jean Cazaubon și Philippe Guibourge. În anul 1974 este lansat Eau de toilette Cristalle, născut dintr-un proiect început de Coco Chanel, când încă era în viață. În anul 1974 apare prima colecție de pret-a-porter a mărcii (desenată de Philippe Guibougè). Alain Wertheimer preia postul tatălui, Jacques, tot în anul 1974.

Parfumul Chanel n°5 revine și din nou e cel mai bine vândut parfum la nivel mondial.

Alain reuseste să-l „extragă” de la casa de modă Chloè și îi oferă funcția de director artistic lui Karl Lagerfeld.

Marca Chanel este una din cele mai recunoscute mărci din lumea modei.

În prezent casa de modă este pe mâna lui Alain Wertheimer și Gerard Wertheimer, nepoții lui Pierre Wertheimer, partener de afaceri cu Chanel.

Stilul lui Gabrielle Chanel a fost revoluționar pentru anii ’20: a creat nu doar haine noi și o noua marcă, ci un nou stil de viață. A creat mai ales pălării și doar după câțiva ani a început să deseneze haine. Mai apoi s-a decis să creeze gențile gigantice, parfumuri, încălțăminte bicoloră, ceasuri unisex și bijuterii. Interpretând spiritul modernist al epocii, Chanel caută noua imagine de femeie liberă și independentă de bărbați: o femeie liberă, revoluționară, modernă și avangardistă. Ceva important de amintit este că Chanel a fost una din primele femei care a îmbrăcat pantalonii.

Țesăturile preferate ale lui Chanel erau tweed și jersey, iar tailleur-ul a devenit un must have. Culorile preferate și cel mai des folosite erau negrul, albul, la care se mai adaugă și albastrul-închis, bejul și griul.

Conștientizarea propriul corp, comoditatea, masculinitatea, eventual combinată cu feminitatea sunt principiile de bază cu care Coco, prin creațiile sale, a sedus femei și bărbați.

Stilul său este cunoscut în istorie ca fiind sinonim cu eleganța, rafinamentul și modernitatea, combinate cu confortul. (sursa: wikipedia.org)

Citatele ei sunt celebre în toată lumea, cele mai cunoscute fiind:                                           O femeie are vârsta pe care o merită. – Coco Chanel

Vinovăția este, probabil, cel mai dureros partener de moarte. – Coco Chanel

Eu nu fac moda, eu sunt moda. – Coco Chanel

Pentru fi de neînlocuit, trebuie să fii întotdeauna diferită. – Coco Chanel

Cea mai frumoasă culoare din lume este culoarea care arată bine pe tine. – Coco Chanel

Accesoriile sunt știința; frumusețea este o armă; modestia este eleganță. – Coco Chanel

Bărbații își vor aminti întodeauna de o femeie care le-a provocat îngrijorare și neliniște. – Coco Chanel

Există timp pentru muncă și timp pentru dragoste. Asta face să nu existe timp pentru altceva. – Coco Chanel

Cochetaria este triumful spiritului asupra simțurilor. – Coco Chanel

Trădarea unei femei nu are nici un sens – nu se pot trăda pasiunile cuiva. – Coco Chanel

Luxul trebuie să fie confortabil. Altfel nu mai e lux. – Coco Chanel

Doar cei care nu au memorie insistă pe originalitatea lor. – Coco Chanel

Dacă nu te-ai născut cu aripi, nu face nimic pentru a împiedica creșterea lor. – Coco Chanel

Trăiești doar odată; e posibil să ți se pară amuzant. – Coco Chanel

O rochie frumoasă poate arăta frumos pe un umeraș, dar asta nu înseamnă nimic. – Coco Chanel

Când nu voi mai putea crea, voi fi terminată. – Coco Chanel

Costumele cu bijuterii nu sunt făcute pentru o oferi femeilor o aură de avere, ci pentru a le face mai frumoase. – Coco Chanel

Simplitatea este cheia eleganței adevărate. – Coco Chanel

Uite o femeie care știe toate lucrurile ce pot fi învățate și nici unul din lucrurile ce nu pot fi învățate. – Coco Chanel

O femeie poate fi mai mult decât îmbrăcată, dar nu mai mult decât elegantă. – Coco Chanel

O femeie care își taie parul este pe cale să-și schimbe viața. – Coco Chanel

Oamenii se pot obișnui cu urâțenia, dar nu cu neglijența. – Coco Chanel

Nu este nimic mai rău decât singurătatea. Singurătatea poate ajuta un bărbat să se realizeze, dar poate distruge o femeie. – Coco Chanel

O femeie trebuie să aibă două calități: să fie elegantă și fabuloasă. – Coco Chanel

Din moment ce toate sunt în capul tău, ar fi bine să nu le pierzi. – Coco Chanel

Vremurile grele vor trezi o dorință instinctivă de autenticitate. – Coco Chanel

Educația unei femei ține de două lecții: nu ieși din casă fără ciorapi, nu ieși fără o pălărie. – Coco Chanel

Au existat mai multe ducese de Westminster, dar există o singură Chanel. – Coco Chanel

Moda este făcută pentru a face lucrurile demodate. – Coco Chanel

Cele care pot crea, sunt rare; cele care nu pot, sunt numeroase. Prin urmarea, acestea din urmă sunt mai puternice. – Coco Chanel

Pasiunea trece, plictiseala rămâne. – Coco Chanel

Caută o femeie în rochie. Dacă nu există nici o femeie, nu va exista nici rochie. – Coco Chanel

Poți arăta superb la 30 de ani, șarmantă la 40 de ani și irezistibilă pentru tot restul vieții. – Coco Chanel

Unii oameni cred că luxul este opusul sărăciei. Nu este așa. Luxul este opusul vulgarității. – Coco Chanel

Eleganța nu constă în a îmbrăca o rochie nouă. – Coco Chanel

Atât timp cât știi că bărbații sunt ca și copiii șii totul. – Coco Chanel

Cel mai curajos act este să gândești pentru tine. Cu voce tare. – Coco Chanel

O femeie care nu se parfumează, nu are viitor. – Coco Chanel

Moda dispare, doar stilul rămâne același. – Coco Chanel

Eleganța nu este apanajul celor care tocmai au scăpat de adolescență ci a celor care au intrat deja în posesia viitorului lor. – Coco Chanel

Moda nu este ceva ce există numai în rochii. Moda este în cer, pe stradă, moda are de a face cu idei, modul în care traim, ceea ce se întâmplă. – Coco Chanel

Natura îți oferă fața pe care o ai la 20 de ani. La 50 de ani vei avea fața pe care o meriți. – Coco Chanel

Nu-ți pierde timpul bătând într-un perete, în speranța că se va transforma în ușă. – Coco Chanel

Succesul este deseori obținut de cei care nu știu că eșecul e inevitabil. – Coco Chanel

Nu știu de ce femeile își doresc orice lucru pe care bărbații îl au, când unul din lucrurile pe care femeile le au, sunt bărbații. – Coco Chanel

Reclame